lørdag 11. juli 2009

Livstegn fra Luna med fam!
Hei!

Flere oppdateringer fra Vestlandet; Hasund i Ulsteinvik! Luna vokser og trives! Hun har blitt mer selvstendig og trygg, og ser ut til å bli en flott hund.


Det har vært en varm sommer til nå, og hun har stort sett lagt under et tre eller en busk og lekt seg med diverse leker og annet som hun finner ute. Trond har bygd terrasse de siste to ukene, og Luna har lagt og sett på omtrent hele dagen. Hun har da hatt på seg langline, slik at hun kommer seg rundt huset og inn i gangen visst hun vil det. Det har heller ikke vært noe problem å overlatt henne til seg selv ute, selv om hun etterhvert kommer tuslende etter oss. Hun er fortsatt litt rampete når det gjelder stein/jordspising, løper bort, tar seg et jafs og hopper vekk før vi rekker å "komme å ta henne".

Godt i skyggen:Om natta sover hun på kjøkkenet. Vi prøvde lenge med buret, men dette funka dårlig.. Så da monterte vi en grind mellom kjøkkenet og stua, og lukket døra fra gangen til kjøkkenet. Litt sutring første nettene, men nå er hun stille hele natta, helt til vi våkner og kommer og lufter henne. Da er som regel gjensynsgleden stor! Vi hadde en litt kjedelig episode en natt da vi våknet av bjeffing, vi lot henne bare bjeffe en god stund (i begynnelsen hadde hun noen slike perioder midt på natta), men da hun ikke stoppa måtte vi sjekke til henne. Da hadde hun satt seg fast i grinda, med hodet og frambeina på ene siden, og reste
n av kroppen på andre siden. Hun hadde kasta opp og var helt desperat etter å rydda opp etter seg.. Fælt for et mamma-/pappahjerte å se henne slik! Men det gikk heldigvis bra, og hun har ikke prøvd å komme seg gjennom grinda etter dette. Vi bruker også grinda når hun er alene hjemme, når vi skal spise eller jobbe i ett av rommene (og ikke trenger Luna til å hjelpe til;)). Ser ut som hun takler dette bra. (tenker at dette er greit også visst vi får besøk som ikke er så glad i å ha en raptus springende rundt;))

Litt kos må til:Av sosialisering og miljøtrening har hun fått møte flere mennesker og hjem, gått tur i sentrum, på badestranda, i fjøra og på fjellet. Vi kjører også mye bil, og hun er kanskje ikke kjempegla i dette (spesielt i denne varmen), men er helt stille og setter seg fint i bilburet. Mandager er vi på hundeklubben, og da koser hun seg! Ellers er det i grunnen sjelden hun ser andre hunder.. Omtrent hver kveld får hun et raptus uten like..Dette kan være litt av en utfordring, spesielt når hun jakter på beina våre, bukser, kjoler, skjørt og alt annet som måtte komme forbi.. Det har ikke hjulpet å avlede henne, ignorere eller vær streng, det er jo så moro å rive klær! Så i desperasjon har vi begynt å gi henne en liten sprut med en
sprayflaske fyllt med vann.(sier først "nei", og prøver å avlede, men visst ikke det hjelper så er det fram med flaska!). Ikke sikkert at dette er så pedagogisk rik
tig, men tviler på hun har så vondt av dette, hun bare kvepper litt, og slutter i hvert fall å bite (foreløbig..).

Luna på kveldstur i fjøra vår:

Vi har trent på innkalling (lyder stort sett navnet sitt, "kom" og plystring), aleinetrening, og tissetrening (har ca ett uhell i uka). Hun kan å sitte og gi labb. Når vi trener med klikker kan hun å sitte, ligge, bli, snute på target (pinne og hånd), labb på post-it-lapp (enten den er på gulv vegg e.l.). Hun blir kjempegira når vi klikker med henne, og det er i grunnen greit å gjøre dette når hun har raptus, slik at hun bruker energien på noe konstruktivt. Vi har også gått over til å gå i band med halsband. Synes dette fungerer veldig greit, og hun går stort sett fint (får godbit i jamne mellomrom når båndet er slagt og hun ser på oss). Det er mye spennende ute, og mye gode lukter, så det er ikke alltid godbitene er gode nok til å avlede henne!

Hun har ikke blitt passet av andre enda, eller sovet borte uten oss. Noen andre som har prøvd dette? Det er jo kanskje en del av sosialiseringen det også..? Noen som har fått til kloklipping og stell? Vi klipper klørne ca en gang i uka (ja, det er vel kanskje litt for sjeldent det..), og det er en kamp uten like! Det høres ut som det går liv, allerede før første kloa er klipt:( Dusjing går bedre, men tørkinga etterpå er også en kamp! Hun hyler ikke, men biter i handduken og vil helst løpe langt vekk!

I sommer skal vi på kjøretur til Sverige, så da får Luna prøve ut det å sitte lenge i bil, sove på andre steder, og oppleve en annen døgnrytme enn det hun er vant til. Håper dere andre har det fint, og at dere hatt en fin sommer så langt!

Hilsen Luna, Linn og Trond:)

2 kommentarer:

 1. Luna er jeg så heldig at jeg får møte ofte :) Linn og Trond gjør en kjempejobb med henne :)
  Noe det virker som dere andre gjør også!

  Det kan være lurt at dem får pass av andre. Det vil nok sikkert skje i fremtiden at dem
  må være hos andre. Blir vel kanskje sviger som skal passe Luna (eller jeg ;) ) så da
  kan hun være der av og til på besøk uten dere.
  Men det bruker gå greit at hunder er hos andre, spesielt hos folk dem kjenner. Kan bli litt
  sturing et par dager, men så blir dem seg selv.

  Ang valpebiting, så sett henne ut, i buret eller bak grinda når hun setter igang.
  Bare løft henne opp, ikke gi noe mer respons enn det, å sett henne bort til hun roer seg
  Gi tydlig tegn til at dette tolereres ikke.
  Men det dere skal vite, er at nå begynner dem å bytte tenner. Om dere kjenner en finger i munnen
  vil dere kjenne små kuler i tannkjøttet. Dette klør veldig. La valpen ha tilgjengelig
  bein, tyggeleker og andre alternativ til å tygge på dere.
  Om en mnds tid, vil alt dette være over for godt (som regel). Sjekk gjerne i munnen fremover
  så dem ikke får dobbelt sett med tenner. Av og til må spesielt hjørnetenner ha hjelp til
  å komme ut. Drakamper vil da hjelpe, om ikke det hjelper, må nok vetrinære få en visitt.

  SvarSlett
 2. Om en mnd vil det være over for godt..(bitingen) I kveld så høres det for godt til å være sant.. he,he.. Henne Gry som jeg pratet med sa også at det noen ganger ble ekstra ille rett for tannfellingen..?!

  SvarSlett