mandag 13. juli 2009

Hallo ifrå Bella og fam. i Sykkylven.
Alltid mange som vil helse på Bella. Her frå landsleiren til speidarane.
Kjkt og interessant å høyre ifrå dokke alle. Ser at det er omtrent dei same tinga vi lurer på og jobber med så då er vi vel nokonlunde på rett veg alle saman får vi tru.

Grillfest

Er ganske " sjokkert" over kor fort ein kvalp veks, Bella er no ca. 10.5 kg. Ho har god matlyst, ser ut for at ho kan tenke seg meir enn oppmålt porsjon, får litt VOM hundepølse i tillegg til tørrforet - nam nam..


Bella er ganske så aktiv og ein skikkelig utehund. Ho kan sleppast ut gjennom altandøra og boltre seg fritt på eit ganske stort inngjerda område, på varme dager grev ho seg ned i singel og sand eller ligger i blomsterbeddet og svaler seg ned. Har vore å svømt i ferskvatn og såg då ut som ei rotte med afrosveis!?
Bella er veldig sosial og vil gjerne helse på alle - litt voldsomt med hopping og slikking, vi prøver å dempe litt med å ikkje gi ho respons føt ho har roa seg, er rask med å legge seg på rygg for å bli klødd på magen - då er ho kjempesøt...

Leiken er blitt tøffare ettersom ho er blitt større og sterkare og tennene merkast ja! Særlig når ungane leiker med ho kan det bli litt tøffe tak. Hjelper med timeout på rygg og avslutte før ho blir heilt tulen. Ungane synest også det er kjekt å trene med godbiter. Er blitt ganske flink til sitt og ligg. Innkalling litt varierande etter kva ho er oppteken av, men kjem oftast etter kvart..
Øver på å sitte og bli og Nils Markus prøver å få ho til å rulle rundt, med Jenny får ho til å snuse opp godbiter som ho gjøymer og gå gjennom rokkering - flott!

Bella søv i buret med attleten dør på eige rom, no er det stilt frå vi legg ho og til morgonen, det er vi kjempefornøgde med, men prøver seg med litt sutring når det er nokon som ikkje legg ho så ofte. Ser for meg at burdøra kan opnast etterkvart og det kan fungere med berre grind på døra til rommet men først må ho slutte å tisse inne - trur eg, det har ho nemlig ikkje slutta med endå.

Er litt usikker på korleis vi skal gjere det når ho blir meir heime åleine om det er lurt å ha henne i buret eller kva. Er litt redd for kva ho kan finne på hvis ho skal gå rundt på eit større område. Ho finner alt mulig å tygge/ete på, fargeblyanter og småting av alle slag, der er umulig å holde huset fritt for alt, kjem seg lett opp i høgda med å strekke seg på to, ganske lur ja.

Tissetrening er som sagt ikkje heilt i boks, blir fort eit uhell om dagen. Det har nok litt med at vi er mange som skal passe henne og enkelte er nok ikkje så observante som en bør vere på signal som ho gir. Dessutan blir ikkje søvn og aktivitet så regulert heller når mykje skjer i fam. men har tru på at det ordner seg etterkvart.
Bella er med oss på det meste, sommerbesøk, grilling, turer i nærmiljøet. Blir stadig flinkare å gå i sele men går vel ikkje heilt ved fot endå. Vi har vore på dagstur på stor speiderleir - og mange ville klappe og helse på - fin trening som ho takla kjempebra. Mange lurte på om det var elghung eller keeshund? og Bella sjarmerte så klart alle mann.

Møter av og til nye hunder, ein like gammal border collie bor i samme gate, Bella var nok litt tøffare enn denne men vi skal fortsetje å møtest. Ser fram til kvalpekurs til hausten.

Pusen i huset bor fortsatt i garasja, dei nærmer seg men Bella er litt for ivrig etter pusen sin smak. Ser ut for at tilnærminga går best når eg ikkje er der, når eg viser meg blir Bella endå meir vill. Kanskje det er best å la dei ordne opp sjølve!?
Har måtte jobbe ein del iforhold til kloklipping som no går greit når ein held ho sitjande på rygg og eg klipper med godbiter til belønning, vi tek bak og framme annakvar veke så vi øver litt kvar veke, like mykje for min egen del slik at eg blir vandt til dette.

Igår var vi på bursdagsbesøk i fam. og Bella låg i buret i bilen og fikk lufteturer innimellom - det gikk også fint. Vi har ikkje trent mykje på åleinetrening men opptil 2 timar har ho vore åleine i huset. Eg byrjar på ferie no så åleine livet byrjar ikkje på alvor endå men trene må vi . Når kvardagen er her i midten av aug. skal Bella vere åleine ca. 5 timar før førstemann kjem heim frå skulen, men lurer som sagt på om ho skal ver i bur eller kva.

Slit litt med å forstå bloggen, så de får unnskylde hvis layouten ikkje er heilt på høgde...
Men uansett: God sommer frå Bella og fam!

5 kommentarer:

 1. Heisann :) Ja kjempe moro og lese og høre hvordan det går med de små nøstene, som vi hentet for flere uker siden nå.. som har vokst seg store, og enda mere nydeligere.. som tøyer tålmodigheten i det leeengste.. Men må jo si at det bare er kjempe herlig!!

  Bella høres jo ut som en glad og sosial frøken.. ikke noe problemer med fremmende der.. også så vakker.. det ligger jo til familien!!

  Ellers ang bur eller ikke.. sånn gjorde vi det pga varmen så hadde vi ikke hjerte til å stenge han i buret.. så han har et rom som er sitt nå og der stortrives han, er der når han er alene og sånt. det går kjempebra.. ville ikke hatt henne på for stor del av huset.. det viktigste er vel at hun er trygg der hun er.. Og at dere begynner med alenetreningen i god tid, bedre for tidlig enn for sent!!

  SvarSlett
 2. Hei igjen. Ja eg må sei at desse hundane våre er sjeldan vakre og gode - blir berre så glad i bella vår. Ganske uvanlig hund på vår kant av landet. Mange stopper opp for å beundre og helse på og høyre kva slags hund det er. Bella har vore litt travel siste dagane, ho grev i blomsterbed og singel så føyken står rundt henne og blomstrane også...fyk ja. Ho skal på død og liv grave ned alt ho får av bein og griseøyre for så å ta det fram igjen (ganske udelikat ja)og nyte det på den einaste golvrya som er igjen i stua. Har kjøpt gjerde for å prøve å redde det som er igjen..
  Når Bellus er på rommet sitt tissar han ikkje på golvet då? Det var slik vi og tenkte å ha det med rom og dørgrind men fortsatt er det for mykje "uhell" med den tissinga.I buret har ho aldri tissa så ho forstår det jo der men kva ho hadde gjort om ho fekk heile rommet det er eg usikker på. Det går bedre synest eg ettersom eg har tatt ferie og er meir heime. Idag skal vi til vet. for vaksine håper det går bra, kanskje det blir ein ny godbit etterpå - for nedgraving.

  Helsing mamman til Bella

  SvarSlett
 3. God kveld!
  Han har aldri tissa inne på rommet sitt.. men uhell inne og da i stua helst på et teppe, eller noe.. Har jo fjernet alle gulvteppene, men han har helst tissa da på et pledd eller dyna i buret som han har tatt ut og lekt med.. eller verandagulvet for der har vi sånt grassteppe.. og ikke mulighet til å få vasket ordentlig.. så der får han ikke være -fordi jeg er redd han skal begynne å tisse der igjen.. For nå er det menge dagene siden noe uhell.. godt over en uke..Men det kommer etter hvert hos dere også, men det er nok som du sier at det er mange hos dere, og vanskelig, å være konkret og følge med heeele tiden.. jeg følte ikke at jeg gjorde noe annet enn å fly ut og inn.. men skryt masse når hun tisser ute :)
  Ellers er det ikke så koselig her nå, alle gardinene er hengt opp, alle blomstene er fjernet i vinduskarmen, veldig lavt så de føyk jo vegg i mellom.. sko og div er høyt oppe... Valpesikkert:)

  SvarSlett
 4. Veldig lurt å fjerne tilgang til områder der valpen tisser. Som feks tepper. Da vil dem etterhvert glemme at det går. Om valpen feks har en fast plass under spisebordet der den gjør fra seg ofte, ikke la den komme til der på noen dager, så løser gjerne problemet seg.

  Tisser Bella ofte? Om det er veldig mange uhell og det skjer ofte, så ta en sjekk om hun har urinveisinfeksjon. Jeg vet dere trener en del på tisse ute, så hun burde begynne forstå at en gjør det ute og ikke inne nå. Uhell kan jo skje, gjerne frem til valpen er halvåret, men at dem heller gjør det ute enn inne, skal dem forstå etter en mnd med trening.

  Om en straffer dem for å tisse inne, kan valpen bli så redd for å gjøre fra seg, for det er jo farlig, at den velger å gjøre det inne (helst uten at eier ser det) enn ute i den skumle verden. Så det blir ris til egen bak. Om dere ser at Bella tisser, bær henne ut( dem stoppe når en løfter dem), belønn med en gang dere kommer ut. Om hun er ferdig å tisse når du tar henne ut, belønn likevel med en gang du setter henne på gresset.

  SvarSlett
 5. Hei, alle saman! Dei siste to dagane har ikkje Bella tissa inne. Har begynt å bere henne ut slik du tilrår. Når det gjeld dette med tissefrekvens, er det litt vanskeleg å seie... Ho tissar ganske mykje i gongen. Vi skal følgje med!

  Nils E

  SvarSlett